miércoles, 25 de mayo de 2016

La nit de S. Joan

Tots els anys, el 23 de juny a les 12 de la nit, els més supersticiosos realitzen diversos rituals per aprofitar les energies màgiques de la nit de Sant Joan. Però, d'on ve aquesta màgia? Tot es relaciona amb Sant Joan el Baptista i el solstici del 21 de juny.


El 24, se celebra el naixement de Sant Joan, que va preparar a la humanitat per l'arribada de Jesús. El seu naixement va ocórrer en una data molt propera a un solstici (d'hivern per a l'hemisferi sud, i d'estiu per a l'hemisferi nord), el que vol dir que el que està en joc són poderoses energies solars actuant a la Terra.



Passar per sobre de les fogueres que s'encenen aquesta nit o ficar-se al mar i saltar onades, són només algunes d'aquestes llegendes que permeten, segons es diu, que es compleixin alguns dels desitjos que demanem durant aquesta nit tan plena de màgia.

El foc donarà protecció tot l'any a aquells que s'atreveixin a saltar per sobre de les flames. A Galícia el ritual marca que cal saltar nou vegades mentre que a Alacant i València set és el nombre màgic.



Si quan s'està saltant al foc es llança una trena feta amb flors o cintes de colors a la persona estimada i aquesta la recull abans que caigui, hi haurà felicitat entre tots dos i bona fortuna.

L'aigua és un altre element important. Banyar-se al mar durant la nit de Sant Joan, assegura salut per tot l'any. Si se salten nou ones donant l'esquena al mar, s'aconsegueix també l'eliminació d'energies negatives.



A Andalusia la gent es renta la cara a mitjanit amb la intenció de mantenir-se sans o guapos (segons les versions) tot l'any. Un detall: aquella nit ningú pot mirar-se al mirall després de banyar-se si es vol que l'encanteri sigui efectiu.

Les plantes juguen un paper important en aquesta nit de rituals. A Galícia es recullen plantes aromàtiques de diverses classes que es deixen en aigua per rentar-se en el matí següent; se li atribueixen propietats terapèutiques i netejadores. A la Comunitat Valenciana es recull la planta amb la qual es prepararà el "Oli Perico" (Oli d'hipèric)

Planta d'hipèric
Altres rituals:

La tradició ens proporciona diversos rituals màgics relacionats amb la nit de Sant Joan. Aquests són alguns d'ells:

Per aconseguir un desig posa sota el teu coixí una branca d'heura comú i un paper blanc amb un missatge positiu escrit. Abans d'anar a dormir encén una espelma blanca, deixa que es consumeixi. Introdueix al costat del paper i l'heura la cera que hagi quedat i a dormir. L'endemà crema el paper i enterra tots els elements sota terra perquè faci fructificar les teves esperances.

Si el que vols és trobar l'amor abans de les dotze de la nit de Sant Joan encén dues veles vermelles al teu dormitori. Escriu en un paper el teu nom i el de la persona a la que vols atraure. En el cas que no coneguis a ningú concret posa les inicials AG (ànima bessona). Després posa a coure fins arribar a ebullició: tres parts de milfulles, tres parts de lavanda, tres parts de revetlla, 12 pètals de rosa vermella i una part de gingebre. Un cop fet això, cola la infusió i deixa-la refredar. Després ruixa amb ella el teu dormitori. Doblega el paper amb la resta de la cera i guarda-la sota el coixí.

Demana un desig: posa vesc sota el teu coixí i es convertirà en realitat.

L'aigua de manantial recollida matí següent a la nit de Sant Joan té propietats curatives i espanta el mal d'ull. Així mateix, rentar-se la cara i els cabells amb aquesta aigua o la de rosada de la nit de Sant Joan assegura salut i bellesa per a la resta de l'any.

Fer una creu en els arbres a mitjanit fa que les promeses fetes al costat d'ells es mantinguin tota la vida.

Per aconseguir que un desig es compleixi la vigília de Sant Joan es planta una hortènsia en un test. Si floreix, les aspiracions es faran realitat.


La fertilitat de la terra s'aconsegueix enterrant en ella un tros de vela que hagi cremat durant la nit de Sant Joan.


Aquesta setmana no hi ha enquesta... però pots buscar rituals mágics relacionats en aquesta nit per comentar-los a classe...

No hay comentarios:

Publicar un comentario